Hantar Karya Anda

Selasa, 9 Oktober 2007

Anda ingin menjadikan penulisan sebagai hobi untuk mengisi ruang waktu? Ingin ceritakan jejak-jejak perjalanan para mujahid dakwah agar ia dihayati oleh pembaca? Anda ingin penulisan cerpen berunsur Islamik tersiar di laman web kami? Ada rumusan ilmiah tentang Islam? Hantarkan karya-karya asli anda ke laman web "Thaqafah Dae'iah". "Thaqafah Dae'iah" adalah laman yang mengumpulkan sejumlah bakat penulisan kreatif dan non kreatif, makalah-makalah dan kajian-kajian Islam. Sekalipun mempunyai pelbagai bidang dan tajuk, tetapi ia mempunyai matlamat yang sama iaitu memberikan informasi kepada pembaca di samping membantu para penyumbang untuk bergiat aktif di dalam dunia penulisan.

Mahasiswa al Azhar sangat dituntut untuk bertindak proaktif dalam menghasilkan seni dakwah tidak kira dalam pertuturan atau karya tulisan. Cabaran yang dihadapi oleh generasi hari ini ialah untuk memberikan maklumat Islam setepat-tepatnya menurut jalan Nabi Muhammad salallahualaihi wasalam yang luhur. Semoga bantuan sahabat daripada bumi ulama al Azhar dapat memandu umat ke arah memahami ilmu-ilmu Islam beserta amal Islami dengan kaedah yang sesuai mengikut realiti kontemporari. Apabila dapat menghasilkan tulisan, bukan bermakna kita harus melulu menghasilkan produktiviti dan populariti. Buatlah apa-apa yang terbaik untuk generasi umat, hasil daripada penulisan kita sekalipun ia singkat.

Mahasiswa al Azhar perlu sedar, dunia internet begitu akrab di kalangan para penulis dan para pembaca. Ia adalah elemen yang sangat mustahak kerana banyak membantu dalam mengutuskan ribuan teks bacaan dengan belanja yang murah, cepat dan efisien (cekap). Maka, kita dapati saluran media, tabloid, dan sebagainya memperuntukkan kewangan untuk membangunkan laman web sendiri. Menulis bukanlah satu kemahiran yang hanya dimonopoli oleh orang yang berbakat. Jika kita mengisi masa dengan membaca dan mencatat apa sahaja yang ingin ditulis, tidak mustahil keupayaan menulis dan mencipta idea mengatur huruf akan datang dengan sendirinya. Kesilapan yang sering berlaku di kalangan kita ialah, kita hanya membaca buku hanya pada saat genting, iaitu ketika menjelangnya imtihan. Sedangkan bagi agamawan, kesedaran membaca wajib dijadikan rutin seumur hidup

Oleh itu, sesiapa yang berminat untuk menulis boleh sahaja mengambil topik-topik penulisan mengenai pengetahuan ilmiah atau pengetahuan umum. Dengan syarat, para penyumbang perlulah bertanggung jawab sepenuhnya terhadap sebarang hasil yang ingin dimuatkan ke dalam laman web kami. Justeru itu, pihak pengurusan laman web ini mensyaratkan kepada mereka yang berminat, perlu menyertakan nama penuh mereka. Sila hantarkan manuskrip penuh anda kepada kami melalui emel ke thaqafah@gmail.com. Insya Allah, sumbangan yang dihantar akan kami paparkan ke http://thaqafah.coconia.net/
♥ ANDA SUKAKAN ARTIKEL INI?? JANGAN LUPA KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA ♥
Facebook Twitter StumbleUpon Digg Delicious Reddit Technorati Mixx Linkedin
[Get this Widget]

1 suara:

  • Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.