PETUA PENULISAN KREATIF

Jumaat, 4 November 2011
1. Apa Yang Boleh Buat Anda Bahagia?

Fikirkan tentang objek, manusia, haiwan atau apa saja yang boleh membahagiakan anda. Menggunakan ini dalam karya boleh membantu anda membangkitkan daya kreativiti dalam karya anda sekarang dan karya-karya akan datang. Kerana kebahagian itu sendiri adalah suatu emosi yang sangat kuat, dan ia perlu digunakan untuk menghidupkan karya anda, apabila diperlukan.

2. Tulis Cerita Secara Terbalik?

Katakanlah dalam minda anda ada cerita yang hebat sekarang, tapi anda tak pasti bagaimana hendak memulakannya (mungkin anda ragu-ragu kerana tidak mahu menghasilkan karya sama dgn penulis-penulis lain), untuk itu, tulislah cerita secara terbalik. Mulakanlah ceritanya di bahagian paling akhir... kemudian, dari sana, anda akan melakukan banyak imbas balik. Dengan cara yang betul, anda pasti akan mendapat satu hasil yang membanggakan!

3. Minda Yang Resah

Apabila anda dapati daya fikir anda selalu melayang liar tidak ketentuan, terutama sekali apabila anda teruja keseronokan ataupun semasa anda menghadapi tekanan hidup, memang sukar untuk anda duduk diam, menghadap skrin komputer berjam-jam lamanya. Sebagai penulis atau bakal penulis, anda terpaksa mencari jalan utk menumpu perhatian kepada apa yang dikerjakan, kerana daya kreativiti tidak dpt berkembang mekar jika terlalu banyak gangguan.

Selain drpd riadah (Utk yg beragama Islam), elok juga jika anda boleh melakukan meditasi untuk mencari ketenangan dlm diri. Anda hanya perlu duduk di kusyen, menghela nafas dalam-dalam sebelum menghembuskannya keluar semula, berulang-kali. Dan cuba mengawal pergerakan daya fikir anda semula, sehingga anda mampu memilih apa yang anda perlu fikir, dan apa yang anda tolak ke tepi utk difikirkan di kemudian hari saja. Anda boleh berkata begini, "Ok, sekarang apa yang A akan buat, fikir, rasa, bertindak jika berhadapan dgn situasi ini...) Fokus.

4. Pengalaman Hidup

Penulisan Kreatif - tidak bermakna anda harus kreatif (reka/cipta) semuanya. Anda boleh ambil cerita dari pengalaman anda sendiri sebagai permulaan, dan kemudian anda boleh pinjam pengalaman orang lain. Jangan ragu-ragu untuk menghasilkan karya tentang pengalaman hidup diri sendiri, selagi nawaitu(niat) ketika menghasilkan karya itu tetap murni, apabila dibaca orang. Yang pasti, kesengsaaraan hidup, tanpa perjuangan untuk mengatasinya - bukan sebuah karya kreatif yg positif atau membina.

Hanya melihat kembali pengalaman yg lalu, barulah kita boleh faham mengapa kita boleh berada di sini, ketika ini.


5. Kenali Format Penerbit

Belajar mengenali format penerbit di mana kita mahu hantar karya kita nanti. Cara mudah, anda pergi sendiri menemui para editor mana-mana penerbitan yang anda ingin lihat karya anda terbit. Sebaik-baiknya, biarlah dgn penerbit-penerbit yang berwibawa dan telah terbukti boleh dipercayai. Tanyakan jenis karya yang bagaimana yang pihak penerbit itu perlukan. Novel dewasa? Novel Remaja? Novel Kanak-Kanak?

Anggaplah diri anda seorang ahli perniagaan seketika, dan apabila mahu menjual sesuatu kpd seseorang, tentulah anda perlu jual apa yg orngg itu mahu bukan? Dari segi kualitinya, citarasanya, warnanya, dan sebagainya. Ini semua boleh dipelajari, tp juga perlu dipatuhi demi kebaikan dua pihak - pihak anda dan pihak penerbit... memberi dan menerima... give and take.

Yang pasti, pihak penerbit tidak akan `beli' barangan yg kita `jual' - kalau ia tidak menepati citarasa/format mereka. dan kita tidak boleh paksa beli, apa yg orang tak `gunakan/makan'.


6. Simpan Matlamat Anda Dalam Buku Log.

Sedikit sebanyak, ia mampu membuatkan anda menurunkan matlamat anda dalam bentuk tulisan. Sebelum tidur malam, catat apa yang anda harapkan akan anda buat untuk karya anda, pada keesokkan harinya. Catat juga samada anda berjaya atau tidak memenuhi harapan anda pada hari itu. Ini perlu dilakukan, apabila anda cuba menghasilkan beberapa projek dalam satu masa, ataupun anda menghasilkan novel yang panjang dan berat.


7. Novels vs. Cerpen


Betulkan kata orang; Cerpen adalah baby/bayi kpd novel? Mungkin juga tidak, dan mungkin juga ya. Mungkin ia juga bergantung kepada kemahiran dan keupayaan seseorang penulis samada mau mengembangkan cerpen menjadi novel, atau memendekkan novel menjadi cerpen. Perbezaan antara cerpen dengan novel; dalam cerpen, segala-galanya perlu padat, dan jalan ceritanya singkat (1 + 2 gabungan peritiwa/cerita = 1 cerpen.. tapi kalau mahir, boleh buat lebih banyak gabungan lagi). Sementara novel pula, lebih banyak kebebasan, lebih fleksibel untuk berkreatif,lebih mendalam, lebih kompleks, lebih mencabar, rumit tapi sekaligus menyeronok-puaskan. Tapi tiada yg mustahil dan boleh buat, jika anda mau.


8. Memerhatikan Orang lain

Jika anda mencari unsur-unsur yang lebih segar, cuba anda pergi ke tempat di mana orang ramai sering berkumpul... di taman permainan kanak-kanak, sebagai contoh, atau di stesyen bas atau di gerai makan dll... dan kemudian, `pasang telinga'. Bawa buku nota, catat apa saja yang menarik rongga pernafasan, penglihatan, pendengaran anda dan sebagainya. menarik rongga pernafasan anda = bau yg anda hidu. Pendengaran anda = perbualan menarik/aneh yg anda terdengar. Penglihatan anda = orang yg lalu lalang berhampiran anda, gaya jalan, gaya berckp, gaya/mimik muka apabila mereka gelak atau marah dan sebagainya. Bayangkan bagaimana org yg anda perhatikan itu menjalani hidupnya. Kadang-kadang menghasilkan karya berdasarkan orang yang tidak pernah kita temui di alam realiti, adalah lebih menarik dan menyeronokkan.

9. Ikut Jejak Perwatakan

Memandangkan novel adalah besar/tebal dan banyak wataknya, elok juga jika anda mencatatkan setiap perwatakan (dalam dirinya, kesukaannya, gaya cakapnya dan lenggok bahasanya, pengalaman peribadinya, fahaman agama dan politiknya, psikologinya dll tentang watak-watak anda yg berbeza-berbeza itu. Ini dapat membantu konsisterasi anda hingga ke penamat cerita, dan anda tidak akan sesat dalam karya anda sendiri.

10. Menulis untuk Menulis Semula.

Apabila membuat draf permulaan untuk satu-satu karya, tulis saja. Masukan emosinya (mungkin boleh emosi anda sendiri di sini, lebih tulin begitu bukan?) dan sebagainya di atas kertas atau di microsoft word anda. Kemudian, kita akan tulis semula, tambah-kembang-baik-pulihkan di sana sini, perbetulkan mana yg patut dll. Kerana, sesebuah karya itu tidak tamat - selagi kita tidak puas!
♥ ANDA SUKAKAN ARTIKEL INI?? JANGAN LUPA KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA ♥
Facebook Twitter StumbleUpon Digg Delicious Reddit Technorati Mixx Linkedin
[Get this Widget]

0 suara: