~SIAPA KATA ALLAH TIDAK SAYANG?~

Rabu, 15 Februari 2012

''Mengapa semua ini berlaku kepada aku? Mengapa?''

''Kenapa Allah uji aku begini?Allah tidak sayangkah pada aku?''

Wah, banyaknya soalan kita bila diuji! Namun, tidak pula kita persoalkan ketika mendapat nikmat.
Fitrah dan hakikat manusia kebanyakannya berkeluh kesah tika diuji. Oleh itu,berbagai pertanyaan yang timbul. Jika tidak memahami dugaan pasti tidak mengerti hikmah yang tersimpan. Ya, sememangnya tidak mungkin kita tahu apa yang tersembunyi di sebalik musibah yang dirasakan bebanan.

Tetapi bukankah selayaknya kita bersabar penuh keyakinan? Berusaha tanpa menyalahkan. Sesuatu ujian tidak dilayangkan kosong dan sia-sia melainkan sarat dengan hikmah dan rahmat. Apakah tindak balas diri ketika Tuhan mengirim musibah?Adakah reaksi kita seperti yang Allah perintahkan? Berusaha untuk merubah!

Firman Allah:

''Aku tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri''

Jika seseorang merasakan kekasihnya mampu berjanji manis dan memberi sesuatu yang disukai, bahkan Allah lebih dari itu. Bukankah Allah swt adalah sebaik-baik kekasih bagi manusia? Cinta kasih-Nya tidak bertepi. Setiap janji-janjiNya pasti ditepati.

Setiap musibah dan ujian yang dikirim pasti diiringi dengan kemudahan pula.Sebagaimana janji-Nya di dalam surah al-Insyirah ayat 6:

''sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan''.

Ujian yang melanda dengan kesakitan hakikatnya terubat dengan rasa sabar, redha dan ikhlas. Apabila ia dipijak terasa jalan berduri sebaliknya di mata orang-orang yang beriman ia adalah permaidani merah melambangkan ketinggian darjat dan tangga-tangga ke syurga.

Apalah ertinya makanan tanpa rasa, minuman tanpa gula. Begitulah kehidupan. Tiada erti tanpa diduga. Sakit, sihat, sedih, gembira adalah antara rukun kehidupan.Tidak dapat dipisahkan.

Maka sekiranya kita tidak diuji,tepuk dada tanya iman.

Bagi yang bergelut dengan dugaan dan kesusahan,usah bimbang. Dalam kesedihan panjatkanlah kesyukuran kerana masih diingati dan berada dalam pandangan Tuhan.

Sekiranya kita sering rindu untuk mendengar suara orang yang disayangi,begitulah juga Allah. Sering merindukan doa-doa dan rintihan hamba-hambaNya.

''Allah rindu mendengarkan rintihanmu berpanjangan,bersyukurlah dan tabahlah,menghadapi segala ujian diberi.maka bersyukurlah selalu'' rahmat ujian-(mestica)

Allah berfirman di dalam surah al-‘Ankabut ayat 2,

''Adakah mereka dibiarkan mengatakan kami beriman sedang mereka belum diuji''

Hati teruji, iman meninggi. Maka apakah yang lebih penting selain ditinggikan darjat di sisi Tuhan?

Marah tanda sayang. Semestinya kata-kata ini sering kedengaran. Bermakna tidak semestinya jika menyayangi seseorang perlu memberi semua yang disukai. Kelak akan merosakkan.Begitu juga Allah.Ujian tidak diberi untuk menyiksa hamba-Nya. Sebaliknya untuk menyedarkan supaya lebih menghargai nikmat dan pemberian.

Lebih dekat dengan Tuhan.

Sentiasa bersyukur dan terus beramal.

Frasa putus asa tidak wujud dalam kamus hidup.

Firman Allah dalam surah Hud ayat 9,10 dan 11:

“Dan jika Kami berikan rahmat Kami kepada manusia,kemudian (rahmat itu)Kami cabut kembali,pastilah dia menjadi putus asa dan tidak berterima kasih

Dan jika Kami berikan kebahagiaan kepadanya setelah ditimpa bencana yang menimpanya,nescaya dia akan berkata,''telah hilang bencana itu dariku''.Sesungguhnya dia (merasa)sangat gembira dan bangga.

kecuali orang-orang yang sabar,dan mengerjakan kebajikan,mereka memperoleh ampunan dan pahala yang besar.”

Yakinlah,rahmat Allah itu mengatasi murka-Nya. Gelombang kasih-Nya melanggar segunung kasih sayang ibu bapa. Setiap mehnah mengandungi hikmah. Bertujuan tarbiyah.

Setiap nikmat merupakan pemberian. Juga gandaan kebaikan. Musibah pula bukanlah seksaan tetapi peringatan.

Satu teguran.

Menguji keimanan dan ketaqwaan.

Kedua-duanya mengundang kebaikan.

Allah jua yang mencipta perasaan. Pemilik kasih sayang. Maha Pengasih Maha Penyayang.Oleh itu, apa yang diturunkan sudah pasti bersama rahmat-Nya.

Jadi, siapa kata Allah tidak sayang?

Nukilan : Aisyah Masyitah
Tahun 1, Kuliyyah Bahasa Arab
♥ ANDA SUKAKAN ARTIKEL INI?? JANGAN LUPA KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA ♥
Facebook Twitter StumbleUpon Digg Delicious Reddit Technorati Mixx Linkedin
[Get this Widget]

0 suara: