BAHANA RIBA

Isnin, 2 April 2012

Riba sesuatu perbuatan yang dilakukan sejak zaman jahiliyyah lagi. Perkara ini sangat dilarang ketika hadirnya Islam yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w. Islam melarang perkara riba ini kerana ia menindas orang yang lebih bawah daripanya.
Apabila perkara ini berlaku ia akan menyebabkan yang kaya terus menjadi kaya dan yang miskin kekal menjadi miskin. Mereka mengatakan riba ini seperti jual beli padahal di sisi Allah SWT tidak sama sekali. Ketamakkan di dalam semakin menjadi-jadi sehingga pemakan riba ini tidak akan sedar perbuatannya.

“Orang-orang yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri betul melainkan seperti berdirinya orang yang dirasuk oleh syaitan dengan terhoyong-hayang kerana sentuhan (syaitan yang merasuk) itu. Yang semikian ialah disebabkan mereka mengatakan : ‘Bahawa sesungguhnya berjual beli itu hanyalah seperti riba’. Padahal Allah telah menghalalkan berjual beli (berniaga) dan mengharamkan riba. Oleh itu sesiapa yang telah sampai kepadanya peringatan (larangan) dari Tuhannya lalu dia berhenti (dari mengambil riba), maka apa yang telah diambil dahulu (sebelum pengharaman itu) adalah menjadi haknya dan perkaranya (terserahlah) kepada Allah. Dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka mereka itulah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya”. [Al-Baqarah; 2:275]

Bagi sesiapa yang masih terlibat dalam melakukan perkara riba ini bertaubatlah kepada Allah SWT. Mereka yang terlibat dengan riba walaupun sedikit ia tetap berdosa di sisi Allah SWT. Larangan Allah SWT terhadap sesiapa yang melakukan riba ini sangatlah keras sepertimana fiman-Nya yang bermaksud :
“Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu). Maka ketahuilah kamu : akan adanya peperangan dari Allah dan rasul-Nya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa”. [Al-Baqarah; 2:279]
 
Jadilah seorang yang beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT. Tinggalkan perbutan dari melakukan perkara riba ini. Apabila kita dapat menghindarkan diri dari melakukan perkara riba ini telah terbukti bahawa kita dikalangan orang yang beriman. Kembalilah kejalan yang benar dan biarkan perkara riba itu pergi jauh dari kehidupan kita.

“ Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu, jika benar kamu orang-orang beriman”. [Al-Baqarah; 2:278]
 
Dalam setiap kehidupan kita sentiasa inginkan keberkatan oleh Allah SWT. Bagi mengekalkan keberkatan dan keuntungan dalam mengharungi kehidupan sentiasa mematuhi perintah-Nya. Dengan itu sentiasalah memberi sedekah dan keluarkanlah zakat supaya dapat memanfaatkan harta kita.

“Allah susutkan (kebaikan harta yang dijalankan dengan mengambil0 riba dan dia pula mengambangkan (berkat harta yang dikeluarkan) sedekah-sedekah dan zakatnya. Dan Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang kekal terus dalam kekufuran dan selalu melakukan dosa”. [Al-Baqarah; 2:276]
 
Untuk mendapat keberkatan dan kejayaan dalam kehidupan ini hendaklah mengetahui perkara yang haram dan halal di dalam Islam. Pengambilan riba sedikat atau banyak tetap tidak boleh mengikut ajaran Islam yang telah dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w.

“Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu memakan (atau mengambil) riba dengan berlipat kali ganda dan hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah, supaya kamu berjaya”.
 [Ali-Imran; 3:130]
 
Kejayaan dalam hidup bukanlah semata-mata dapat mengumpulkan harta di dunia sahaja. Ketaqwaan serta keimanan juga perlu kita kecapi bagi mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat. Sama-sama renungi dan cuba berubah dari masa ke masa bagi mendapat keredhaan hidup dari Allah SWT.
♥ ANDA SUKAKAN ARTIKEL INI?? JANGAN LUPA KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA ♥
Facebook Twitter StumbleUpon Digg Delicious Reddit Technorati Mixx Linkedin
[Get this Widget]

0 suara: