Ilmu & Hidayah

Isnin, 2 April 2012


Mari berilmu dan beramal.


Seringkali kita dengarkan pepatah Arab yang berbunyi; “ Ilmu Tanpa Amal Ibarat Pohon Yang Tidak Berbuah”. Begitulah ulama’ menyifatkan kedudukan ilmu yang tidak dimanfaatkan. Dalam sebuah hadith, Rasulullah sallallahua’laihiwasallam memberikan gambaran yang jelas terhadap sifat ilmu dan hidayah dengan 3 perumpamaan. Sabda Rasulullah sallallahua’laihiwasallam; 
Dari Abi Musa Radhiallahu Anhu, dia berkata Nabi Shalallahu Alaihi wa sallam bersabda : “Perumpamaan petunjuk dan ilmu pengetahuan, yang oleh karena itu Allah mengutus aku untuk menyampaikanya, seperti hujan lebat jatuh ke bumi; bumi itu ada yang subur, menyerap air, menumbuhkan tumbuh-tumbuhan dan rumput-rumput yang banyak. Ada pula yang keras tidak menyerap air sehingga tergenang, maka Allah memberi manfaat dengan hal itu kepada manusia. Mereka dapat minum dan memberi minum (binatang ternak dan sebagainya), dan untuk bercucuk tanam. Ada pula hujan yang jatuh kebagian lain, yaitu di atas tanah yang tidak menggenangkan air dan tidak pula menumbuhkan rumput. Begitulah perumpamaan orang yang belajar agama, yang mahu memanfaatkan sesuatu yang oleh karena itu Allah mengutus aku menyampaikannya, dipelajarinya dan diajarkannya. Begitu pula perumpamaan orang yang tidak mahu memikirkan dan mengambil peduli dengan petunjuk Allah, yang aku diutus untuk menyampaikannya."  
(Muttafaqun 'Alaih)


Maka, marilah koreksi diri kita, dimanakah kedudukan kita dalam bidang keilmuan ini. Adakah kita termasuk dalam golongan yang ilmunya bermanfaat untuk diri sendiri dan orang lain, ataupun golongan yang hanya dapat memberikan manfaat untuk orang lain? Semoga Allah memelihara kita daripada termasuk ke dalam golongan yang ketiga.


Akan tetapi, apakah caranya untuk memperolehi hidayah? Hidayah (petunjuk) daripada Allah itu akan diperolehi dengan jalan menuntut ilmu. Di sinilah kaitan antara ilmu dan hidayah. Namun, bagaimanakah caranya hidayah itu sampai kepada kita? Hidayah itu adalah hak mutlak Allah Subhaanahuwataala. Mohonlah kepada Allah bagi mendapatkannya. Kita hanya mampu berusaha untuk mencari, lalu memanfaatkannya. Setiap orang yang keluar menuntut ilmu perlulah membersihkan niatnya daripada perkara-perkara yang batil. Sepertimana petikan dalam Kitab Bidayatul Hidayah karangan Imam Al-Ghazali rahimahullah; 

Jikalau niatmu di dalam mencari ilmu itu untuk mencari keredhaan Allah dan mencari hidayah,bukan semata mata untuk pandai bercakap maka hendaklah engkau bergembira,kerana para Malaikat telah mengembangkan sayapnya apabila engkau berjalan dan ikan yang ada di dalam laut semuanya meminta ampun bagimu apabila engkau berjalan. Tetapi sebelum itu hendaklah engkau ketahui bahawa hidayah itu adalah buah daripada ilmu dan bagi hidayah itu ada " bidayah" ( permulaan ) dan ada pula nihayah ( kesudahan ) dan ada zahir dan ada pula batinnya,dan engkau tidak akan sampai kepada nihayatul hidayah dan engkau tidak akan menyelami batin hidayah kecuali setelah engkau selesai daripada menyempurnakan segala urusan yang berkenaan dengan "zahir hidayah" itu.


Adapun keberkatan ilmu itu dapat dikesan oleh seseorang itu sendiri apabila ilmu itu dapat mendekatkan dirinya kepada Allah subhanahuwata’ala. Sabda Nabi sallallahua’laihiwasallam yang bermaksud;

"Barangsiapa yang menuntut suatu ilmu (yang semestinya) untuk mendapat redha Allah (tetapi) ia tidak menuntut melainkan untuk mendapat ganjaran duniawi, niscaya kelak dia pada Hari Kiamat tidak akan memperolehi bau syurga." 
[HR Ahmad, Abu Daud, Ibnu Majah]
 
Oleh itu, dalam menuntut ilmu, hendaklah kita beramal dengan keikhlasan sepenuhnya. Sekiranya ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tidak berbuah, maka amal tanpa ikhlas adalah ibarat buah yang rosak didalamnya, cantik diluar tetapi pahit di dalam. Wallahua’lam.

Candle_Light
Syu'bah Usuluddin, Kaherah.

♥ ANDA SUKAKAN ARTIKEL INI?? JANGAN LUPA KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA ♥
Facebook Twitter StumbleUpon Digg Delicious Reddit Technorati Mixx Linkedin
[Get this Widget]

0 suara: