Aku ingin engkau tahu...

Khamis, 17 Mei 2012


        Wajah tua seorang ayah menutur perlahan, “hidup ini ibarat satu perjalanan yang panjang, dan dunia inilah perhentian bagi mengumpul bekal meneruskan likuan jalan.”

       Bait-bait kata itu tersusun kemas di  benakku saat kaki melangkah membelah awanan biru.   

        Ah! Aku terlalu bingung memikirkan nasib umat yang menderita ini. Dari negara-negara besar hinggalah ke ceruk Somalia, Bosnia, Uighur, Maluku, Poso, Ambon dan banyak lagi…telinga ini panas dengan kisah tragis kezaliman terhadap orang-orang Islam. Aku memintas tabiat Muslim dalam masyarakatku, betapa beruntungnya aku dilahirkan di atas bumi yang aman

      Sekilas aku tersentak dek ingatanku pada nasib saudara-saudara ku di bumi perjuangan. Jerit tangis anak yang tidak berdosa itu membuatkan jantungku berdegup kencang. Sabda Nabi Sallallahu a’laihi wasallam tetap utuh ku genggam

مَن لَمْ يَهْتَمَّ بِأَمْر المُسلمين فَلَيْسَ مِنْهم

"Barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan orang-orang Islam, maka bukanlah dia sebahagian daripada mereka.”(h.r Thabarani)

       Ya Allah! Dunia apakah ini? Mengapakah saudara-saudaraku disakiti? Anak-anak mereka dirodok-rodok dengan belati kejam. Ibu-ibu mereka dikelar-kelar bagaikan daging yang dipanggang dan ayah-ayah mereka disembelih hingga terjentik-jentik.

       Saat suara mereka bergema di cuping-cuping PBB, OIC, dan Liga Arab, dimanakah tangan-tangan mereka?
       Tanpa ku sedari, manik-manik jernih menghangati wajah pilu ini. Ku bandingkan ujian kesenangan hidupku dengan kesusahan hidup saudara-saudara ku. Sungguh, aku pilu! Tika mereka mati mempertahankan akidah, sedang mereka mati kerana dadah. Bilamana Amirul Mukminin Saidina Umar Al-Khattab tidurnya hanya dirimbun pelepah tamar, sedang amir kini menebarkan tangan rakyatnya menjadi cadar.

       Kini aku mengerti terjemahan bait-bait kalimah yang ayah tuturkan dahulu. Dunia ini bukanlah timbangan yang tepat. Tetapi, di hadapan Allah lah kita akan dihisab. Kelak, saudara-saudara seIslam yang di dunianya menderita, kan menuntut kesenangan kita di dunia ini.

       Jika orang-orang yang lalai dengan dunianya tahu, bahawa hidup ini hanyalah sementara, pasti mereka akan segera menanggalkan selimut-selimut kesenangan dan pergi membantu saudara-saudara yang memerlukan.

       Aku terus teringat kepada jawapan sang burung kecil tatkala memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim ‘alaihissalam,
       
        “Meskipun aku tahu bahawa usahaku ini tidak dapat memadamkan api itu, aku berharap pelepasan di hari akhirat apabila Allah menyoalku tentang apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu ataupun tidak.”

       Aku ini ibarat burung kecil yang berhadapan dengan raksasa kezaliman dan penindasan. Meskipun usahaku yang kecil untuk membanteras kezaliman tidak dapat ku lihat sekarang, namun aku yakin bahawa khilafah atas manhaj kenabian pasti akan tertegak suatu hari nanti.
   
                             Ya Allah, kalam Mu memberikan aku ketenangan, 

“Mahasuci Allah yang menguasai (segala) kerajaan, dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu. Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun.” (Surah Al-Mulk:1-2).

                           Kini aku pasrahkan keyakinanku pada kekuasaan Mu,

”Katakanlah(Muhammad), ‘Wahai Tuhan pemilik kekuasaan, Engkau berikan kekuasaan kepada siapa pun yang Engkau kehendaki, dan Engkau cabut kekuasaan dari siapa pun yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan siapa pun yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan siapa pun yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sungguh, Engkau MahaKuasa atas segala sesuatu”.(Surah Ali-Imran:26)

Semoga diriku, keluarga dan sahabat-sahabatku menjadi penegak keadilan yang berani membela orang-orang yang dizalimi dan ditindas  di atas muka bumi ini. Ya Allah, sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Mu, Tuhan pemilik segala kerajaan dan kekuasaan…candle_light
Usuluddin, Kaherah♥ ANDA SUKAKAN ARTIKEL INI?? JANGAN LUPA KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA ♥
Facebook Twitter StumbleUpon Digg Delicious Reddit Technorati Mixx Linkedin
[Get this Widget]

0 suara: